شیر برقی یا سلونوئید ولو چیست؟
شیر برقی یا سلونوئید ولو (به انگلیسی Solenoid Valve) وسیله ای است که با استفاده از نیروی مغناطیسی و برق، برای قطع و وصل کردن جریان سیال در خطوط لوله، ایستگاه های تولید، پالایش، انتقال و مصرف استفاده می شود.
امروزه شیر های برقی از جمله محصولات جدیدی و پرکاربردی هستند که به دلیل مزیت های فراوان در صنایع گوناگون مانند سیستم های سرمایشی و گرمایشی، به صورت گسترده به کار گرفته می شوند. شیر برقی ستاک در تمامی صنایع نیروگاهی، پالایش (نفت و گاز و پتروشیمی)، کشاورزی، گلخانه، نساجی و... بکار میرود.
انواع شیر برقی گاز
شیر برقی گاز درحالت کلی، به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
شیر برقی سریع
شیر برقی سریع یا به اصطلاح سریع باز شونده، که در بازار به شیر تک ضرب نیز معروف است، هنگام انرژی دار شدن توسط نیروی مغناطیسی و برق، در زمانی کم تر از یک ثانیه، (یا مساوی با یک ثانیه) شرایط عبور دست کم 80 درصد (ماکزیمم) جریان گاز را فراهم می سازد. در شیر های برقی سریع ستاک (کد SET144/RQ)، امکان تنظیم میزان جریان عبور گاز وجود دارد.
شیر برقی آرام
شیر برقی آرام یا به اصطلاح آرام باز شونده، که در بازار به شیر تدریجی نیز معروف است، هنگام انرژی دار شدن توسط نیروی مغناطیسی و برق، به آرامی مسیر عبور گاز را باز کرده و مانع عبور ناگهانی حجم بالایی از گاز می شود. در شیر های برقی آرام ستاک (کد SET144/SQ)، می توان سرعت باز شدن شیر و مقدار عبور جریان گاز را تنظیم کرد.
اجزا تشکلیل دهنده شیر برقی گاز
واحد الکتریک
واحد الکتریکی یا به اصطلاح سولونوئید، شامل سیم پیچ و مدار تغذیه می باشد. نحوه عملکرد سیم پیچ استوانه ای به این صورت است که به هنگام برق دار شدن و عبور جریان الکتریکی از داخل سیم پیچ، با ایجاد میدان مغناطیسی نیروی لازم را برای باز شدن مسیر گاز، تامین می نماید. بنابراین با وصل (قطع) کردن جریان الکتریکی از طریق کلید، مدار فرمان یا هر نوع تحریک کننده دیگر، می تواند شیر را باز (بسته) نماید.
واحد مکانیک
واحد مکانیک شیر برقی گاز، شامل بدنه (برای محافظت از نشت گاز) و مکانیزم باز و بسته که کردن جریان یعنی درب، فنر، پیستون و عضو بند آورنده (سوپاپ و گاز بند) می باشد. نحوه عملکرد ابن واحد به این صورت است که میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط واحد برق، نیروی لازم را برای به حرکت در آوردن پیستون و عضو بند آورنده، تامین می کند. این نیرو با غلبه بر نیروی فنر و فشار ورودی گاز، منجر به باز شدن مسیر عبور گاز می شود.
یکی ویژگی های مهم شیر برقی گاز ستاک، این است که امکان تنظیم میزان عبور جریان گاز، توسط پیچ تنظیم تعبیه شده در واحد مکانیک، وجود دارد. بنابراین کاربر می تواند از این ویژگی، برای دستیابی به ظرفیت مورد نیاز خود استفاده نماید.
مزایای شیر برقی ستاک
- دارای نشان استاندارد ملی ایران
- کاهش مصرف انرژی به صورت خودکار حدود یک دقیقه پس از انرژی دار شدن شیر برقی گاز
- داری درجه حفاظت IP65 ، IP54 در برابر آب و گرد غبار
- امکان تنظیم و کاهش جریان گاز تا نزدیک صفر
- فشار کاری ماکزیمم تا 360 میلی بار
- دارای فیلتر داخلی
- دو سال ضمانت
- پنج سال بیمه مسئولیت مدنی بیمه ایران
- شش ماه امکان مرجوع نمودن (در صورت عدم استفاده)
جمع بندی
شرکت ستاک، با بهره مندی از توانمندی های متخصصان ایرانی و بکارگیری بروز ترین تجهیزات، در راستای تولید انواع سلونوئید ولو آرام و سریع در اندازه های مختلف، اولین برند تولید کننده شیر برقی با نشان ملی استاندارد می باشد. و همواره در تلاش است محصولی با کیفیت برتر، به مشتریان خود ارائه نماید.